About

Een verhalende podcast is een film voor je oren. Een verhaal dat je grijpt, je meeneemt en dat je na afloop wil doorvertellen.

In Nederland lijkt de podcast, en daarmee ook de verhalende podcast, in opkomst. Maar de markt staat nog in de kinderschoenen. Wat kunnen omroepen, (voormalig) radiomakers, bedrijven en pioniers eigenlijk met deze vorm van het medium?

Het blog Verhalende Podcast richt zich niet op alle Nederlandstalige podcasts. Wie bekend is met het medium, weet dat het vrij eenvoudig kan zijn om een podcast te maken. Zet twee vrienden of collega's bij elkaar, microfoon erbij en laat ze een uur praten over een willekeurig onderwerp. Ook dat is een podcast. Maar een gesprek is nog geen verhaal.

De verhalende podcast is een zoektocht. De zoektocht van de maker én van de luisteraar. Want een podcast is intiem en, in tegenstelling tot een gesprek, elke keer weer spannend. Net zoals bij films en series kun je ook bij verhalende podcasts verschillende genres onderscheiden, zoals misdaad, actualiteit, human interest, documentaire, fictie - of een combinatie. Keuze genoeg.

Verhalende Podcast is een platform over dit soort Nederlandstalige podcasts. Ik wil het genre verkennen door interviews met makers, ontwikkelingen in de Nederlandse markt en meer ideeën over het medium.

Over een verhalende podcast wordt goed nagedacht. Dat kost tijd en dus geld. Dat moet ergens vandaan komen. Op dit gebied beperkt dit blog zich niet tot verhalende podcasts, maar de bredere Nederlandse markt. Wat doen (voormalig) radiomakers? Wat doen de omroepen? Wat doen (nieuwe) bedrijven? En het allerbelangrijkste: wat doet de luisteraar?

Contact

Het platform Verhalende Podcast wordt gemaakt door Stan Hulsen. is journalist verkondiger van het evangelie van de podcast aan iedereen die maar luisteren wil.

@verhalenpodcast
@stanhulsen